Hvad er akrylater? - Sådan mindsker du risikoen for allergi

Hvad er akrylater? - Sådan mindsker du risikoen for allergi

Hvad er akrylater?


Akrylat er en kemisk forbindelse, der hører under gruppen af monomerer, som kan polymerisere (binde sammen) til at danne polymerer, dvs. lange kæder af gentagne molekyler. Disse polymerer er meget alsidige og findes i mange former, hvilket gør dem utroligt nyttige i en bred vifte af applikationer, herunder maling, lim, og selvfølgelig negleprodukter som gellak.


I konteksten af gellak og andre negleprodukter spiller akrylater en afgørende rolle i at skabe den holdbare, glansfulde finish, som mange negle elskere ønsker. Når akrylat indeholdende produkter udsættes for UV-lys, initieres en polymeriseringsproces, hvorved de flydende monomerer omdannes til et fast, hårdt lag. Denne proces er hvad der giver gellak dens langvarige egenskaber og evne til at modstå afskalning og ridser meget bedre end traditionelle neglelakker.


Akrylater er desværre også kendt for at kunne fremkalde allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Allergiske reaktioner kan variere fra mild hudirritation til mere vedvarende eksemer. Risikoen for allergi er især relevant for dem, der jævnligt kommer i kontakt med akrylater, såsom negleteknikere eller personer, der ofte laver et nyt sæt negle..


Til trods for potentialet for allergiske reaktioner, fortsætter brugen af akrylater i negleprodukter af flere grunde. For det første er deres unikke kemiske egenskaber vanskelige at erstatte, når det kommer til at opnå den ønskede holdbarhed af gellak. For det andet er allergiske reaktioner ikke universelle; mange mennesker oplever ingen negative effekter ved brug af disse produkter. Hos VOSSY, gør vi hvad vi kan, for at minimere risikoen for allergiske reaktioner, herunder udvikling af nye typer akrylater og forbedrede produktionsprocesser, der kan reducere potentialet for sensibilisering.


Hvilke kemikalier skal jeg især være opmærksom på? 


Methylmethacrylat (MMA): Selvom MMA's brug er begrænset eller forbudt i visse jurisdiktioner på grund af dets potentiale for alvorlige allergiske reaktioner og andre sundhedsmæssige risici, er det stadig fundet i nogle produkter. MMA kan forårsage alvorlige hud- og luftvejsallergier.


Ethylmethacrylat (EMA): EMA er mindre allergifremkaldende sammenlignet med MMA, men det kan stadig forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Det bruges ofte som en erstatning for MMA på grund af dets lavere sensitivitetspotentiale.


Hydroxyethylmethacrylat (HEMA): HEMA er et af de mest almindelige allergifremkaldende akrylater i negleprodukter. Det bruges i mange gellakker og andre negleforstærkere på grund af dets effektive polymeriserende egenskaber. HEMA er kendt for at kunne forårsage både hud- og negleallergier.


Hydroxypropylmethacrylat (HPMA): Ligesom HEMA, kan HPMA også forårsage allergiske reaktioner, selvom det er mindre udbredt. Det bruges i en række kosmetiske applikationer, herunder negleprodukter.


Ethyl acrylate (EA) og Butyl acrylate (BA): Disse akrylater er mindre almindelige i negleprodukter, men kan stadig findes i nogle kosmetiske formuleringer. De er kendt for deres potentiale til at fremkalde allergiske reaktioner.


Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle vil opleve allergiske reaktioner overfor disse kemikalier, og sensitiviteten kan variere betydeligt mellem individer. Hos VOSSY arbejder vi løbende på at forbedre formuleringerne for at reducere risikoen for allergiske reaktioner, herunder at ingen af vorses nyværende produtker indeholder nogle af overstående ingredienser.


Hvorfor får man allergi af akrylter? 

Allergi over for akrylater opstår, når immunsystemet fejlagtigt identificerer disse kemikalier som skadelige stoffer og reagerer på dem. Denne reaktion er en del af kroppens forsvarsmekanismer, designet til at beskytte mod infektioner og sygdomme. Når immunsystemet støder på et stof, det betragter som en trussel, kan det udløse en allergisk reaktion. Her er en mere detaljeret forklaring på, hvordan og hvorfor akrylater kan forårsage allergier:


Sensibilisering

Allergier mod akrylater opstår gennem en proces kendt som sensibilisering. Ved første eksponering for et akrylat kan nogle menneskers immunsystem begynde at danne specifikke antistoffer mod dette stof. Denne første eksponering fører ikke nødvendigvis til synlige allergiske reaktioner, men den forbereder immunsystemet til at reagere hurtigt, hvis det genkender stoffet igen.


Geneksponering og Immunreaktion

Ved efterfølgende eksponeringer genkender immunsystemets antistoffer akrylatet som en trussel og signalerer til immunsystemet at bekæmpe det. Denne reaktion involverer frigivelse af inflammatoriske mediatorer som histamin, hvilket fører til symptomer på allergi, som kan omfatte rødme, hævelse, kløe, og i mere alvorlige tilfælde, eksem eller kontaktdermatitis.


Hudens Barrierer

Hudens barrierefunktion spiller også en rolle i udviklingen af allergier. Konstant eksponering for akrylater, især i en professionel sammenhæng som hos negleteknikere eller ved hyppig brug af gellak, kan svække hudens barriere. Dette gør det lettere for akrylater at trænge ind i huden og interagere med immunsystemet, hvilket øger risikoen for sensibilisering og allergiske reaktioner.


Genetisk Disposition

Nogle mennesker kan have en genetisk disposition for at udvikle allergier, hvilket inkluderer allergi over for akrylater. Hvis man har en familiehistorie med allergiske reaktioner, kan man være mere tilbøjelig til at udvikle allergier selv.


Koncentration og Eksponeringens Varighed

Risikoen for at udvikle en allergi kan også afhænge af koncentrationen af akrylatet og varigheden af eksponeringen. Længerevarende eller gentagen eksponering for høje koncentrationer af akrylater øger risikoen for sensibilisering og allergiske reaktioner.Hvad gør VOSSY for at mindske denne risiko? 


VOSSY har strategisk minimeret allergirisikoen forbundet med deres gellak og alle vores andre gel produkter gennem nøje udvalgte ingredienser, hvilket gør produktet til et sikkert valg for forbrugere bekymrede for allergiske reaktioner. Her er hvordan:


Acrylates Copolymer: Dette er et polymeriseret produkt af acrylater, som er designet til at danne en fast, holdbar film på neglene. Ved at bruge copolymerer frem for rene monomerer og skrylater kan vi reducere den potentielle irritation og sensibilisering, da copolymerer generelt anses for at være mindre aggressive overfor huden og dermed mindre sandsynlige til at fremkalde allergiske reaktioner.


Isobornyl Acrylate: Dette stof bidrager til gellakkens holdbarhed og fleksibilitet. Ved at vælge Isobornyl Acrylate, som er et mindre koncentreret akrylat, er dette mindre hudirriterende sammenlignet med andre akrylater såsom methyl methacrylate (MMA). 


Hydroxycyclohexyl Phenyl Ketone: Dette er en fotoinitiator, der hjælper med at hærde gellakken under UV-lys. Ved at anvende en specifik fotoinitiator, der er effektiv ved lavere koncentrationer.


Silica: Silica, eller siliciumdioxid, er en naturligt forekommende mineral, der bruges til at forbedre produktets tekstur og styrke. Det er ikke forbundet med allergiske reaktioner, hvilket gør det til et sikkert valg for at forbedre gellakkens kvalitet uden at tilføje yderligere allergirisiko.


Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide: En anden fotoinitiator, der arbejder sammen med Hydroxycyclohexyl Phenyl Ketone for effektivt at hærde gellakken. Ved at bruge fotoinitiatorer, der er nøje udvalgt for deres effektivitet og lavere risiko for hudirritation, kan vi  yderligere sikre, at vores produkter er så sikre som muligt.


Gennem denne omhyggelige udvælgelse og kombination af ingredienser har vi hos VOSSY formået at skabe en gel, der er designet til at minimere risikoen for allergiske reaktioner. Ved at undgå kendte allergifremkaldende stoffer, vælge ingredienser med lavere irritationspotentiale, og bruge ingredienser, der forbedrer produktets sikkerhed og effektivitet, har vi taget vigtige skridt mod at tilbyde et mere allergivenligt alternativ til forbrugerne. Det er vigtigt for brugere med følsom hud eller kendte allergier at teste produkter på et lille hudområde før fuld anvendelse, da individuel følsomhed kan variere.


Sådan mindsker du selv risikoen for at udvikle allergi, når du laver negle?


For at mindske risikoen for at udvikle allergi, når man bruger gellak derhjemme, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende retningslinjer og forholdsregler. Disse tiltag kan hjælpe med at beskytte huden mod unødvendig eksponering for allergifremkaldende stoffer og sikre en mere sikker anvendelse af gellak. Her er nogle nøglepunkter at overveje:


Anvendelsesteknik

Undgå hudkontakt: Vær omhyggelig med ikke at få gellak på huden omkring neglene. Brug en orangepind eller en lille pensel dyppet i acetone for at fjerne eventuelle overskydende lak fra huden før hærdning.


Brug korrekt mængde: Påfør gellak i tynde lag for at sikre ordentlig hærdning og minimere risikoen for uønsket hudkontakt.


Korrekt Hærdning

Brug en UV/LED-lampe korrekt: Følg anvisningerne for hærdningstider nøje for at sikre, at gellakken hærder fuldstændigt. Ufuldstændig hærdning kan øge risikoen for allergiske reaktioner.


Vedligehold din lampe: Sørg for, at UV/LED-lampen fungerer korrekt, da ineffektiv hærdning kan føre til øget eksponering for potentielt allergifremkaldende stoffer.


Hudpleje

Styrk hudens barriere: Brug håndcreme og neglebåndsolie regelmæssigt for at opretholde en sund hudbarriere og mindske risikoen for allergiske reaktioner.


Rengør hænderne efter brug: Vask hænderne grundigt efter at have anvendt gellak for at fjerne eventuelle rester, der kan forårsage irritation eller allergiske reaktioner.


Uddannelse og Opmærksomhed

Lær om produkterne: Læs produktetiketter og følg vores guides for at forstå de potentielle risici.


Vær opmærksom på symptomer: Hold øje med tegn på allergiske reaktioner, såsom rødme, kløe, hævelse eller blisterdannelse. Hvis du oplever disse symptomer, stop brugen af produktet og søg rådgivning hos en sundhedsprofessionel.


Korrekt Fjernelse

Følg anvisningerne: Brug korrekte metoder til at fjerne gellak, såsom at lade neglene bløde i acetone, for at undgå at skade neglen og den omkringliggende hud, hvilket kan øge risikoen for allergi.


Ved at implementere disse forholdsregler kan man bidrage til at reducere risikoen for at udvikle allergier, når man bruger gellak derhjemme, og samtidig nyde de langvarige og smukke resultater, som gellak kan tilbyde.

Tilbage til blog